Tapasztalat

Hogyan bánjunk a roppantott kristályokkal?

A roppantott Hegyikristályok rendkívül mutatósak, ezért próbálok nem gondolni arra, hogy mennyire “tisztességes” repedezetté erőltetni az amúgy is csodálatos köveket, és gyakran használom az ékszerkészítés során. Több éves tapasztalatom alapján most elérkezettnek láttam az időt arra, hogy néhány gondolatot megosszak veletek a roppantott kristályt tartalmazó ékszerekkel kapcsolatban.

 

 

A roppantott hegyikristály rettentően érzékeny. Elég egy rossz mozdulat: ha leejtjük, vagy nekiütődik valaminek, szinte azonnal darabjaira esik szét.

A roppantott kristályból eltűnhetnek a repedések. Még számomra is kérdéses, hogy a nedvesség hatására történik, vagy bizonyos emberi rezgésekre reagál így, de saját szememmel láttam nap mint nap, ahogy a barátnőm csuklóján átlátszóvá alakulnak a Hegyikristálygolyók. Az én karkötőmön hónapok óta nem változnak, ami azért érdekes, mert sokat pocsolok, és mindig elfelejtem levenni a karkötőimet kézmosás előtt, csupán a színükből veszítettek picit.

A színezett kristályok víz és erős napfény hatására halványodhatnak, kifakulhatnak. (A víz minden színezett ásványt fakíthat, a napfény pedig általánosan halványíthatja köveinket, ékszereinket.)

Az a javaslatom, hogy vigyázzunk úgy az ásványékszereinkre, mintha apró élőlények lennének, hiszen ahogy a növényeknek, úgy a köveknek is lelke van. Ha apró, érző csodalényként tekintünk rájuk, akkor ösztönösen óvjuk őket a káros behatások ellen, így tovább őrzik szépségüket és gyógyító jelenlétük akár éveken át kísérhet minket.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük